с. Лазещина, 1160, Рахівський р-н, Закарпатська обл.
+380972344032
pyate.koleso@gmail.com
Бронювати
Гірські масиви Карпат
Гірські масиви Карпат

Українські Карпати можемо ділити на “райони” різними способами. Серед любителів походів вже існує традиційний поділ території Карпат на “масиви”, “хребти” та “гори”.

Говерла     Говерла (2061 м) – найвища вершина Українських Карпат і всієї України, знаходиться на масиві Чорногора. Має конусоподібну форму. На схилах – форми плейстоценового зледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди – кам`яні осипища. Біля підніжжя – один з витоків Пруту, водоспад. Знаходиться у межах охоронної зони Карпатського заповідника.

 

Бребенескул     Бребенескул (2036 м) – одна з найвищих вершин Українських Карпат, знаходиться на масиві Чорногора. Поверхня куполоподібна. На схилах поширені давньольодовикові форми рельєфу, сліди морозного вивітрювання. Вкритий альпійською і субальпійською рослинністю, характерні кам’яні розсипища та осипища.

 

 

Поп-Иван     Піп-Іван (2022 м) – одна з найвищих вершин хребта Чорногора, знаходиться на південно-східному кінці хребта. Має пірамідальну форму, у привершинній частині – кам’яні розсипища. Є давньольодовикові форми рельєфу. Складається з пісковиків. Вкритий переважно субальпійською рослинністю. Поширені чагарники (яловець сибірський, рододендрон) і ялинові ліси (до висоти 1500-1600 м). Свою назву дістав від скелі на вершині, яка нагадувала попа в рясі. У даний час від скелі залишилася безформна купа каміння. На вершині – розвалини польської обсерваторії початку століття.

Петрос     Петрос (2020 м) – одна з найвищих вершин хребта Чорногора, знаходиться на північно-західному кінці хребта між горами Шешул і Говерла. Західний і південно-західний схили круті з численними кам’яними розсипищами, північні та північно-східні – урвисті, зі скельними виступами. Є давньольодовикові форми рельєфу. Складається з пісковиків. Вкритий переважно субальпійською рослинністю. Поширені чагарники (яловець сибірський, рододендрон) і ялинові ліси (до висоти 1530-1600 м). Взимку досить часто бувать снігові лавини. Є туристський притулок на південних схилах нижче полонини Рогнеска.

Гутин Томнатик    Гутин Томнатик (2017 м) – одна з найвищих вершин України, знаходиться у південних відрогах головного хребта Чорногори. Трапляються льодовикові форми рельєфу. Біля північно-східного підніжжя вершини у давньольодовиковому карі озеро Бребенескул. Вкритий субальпійською та альпійською рослинністю з великою кількістю рідкісних і реліктових видів. Унікальний полонинно-давньольодовиковий природний комплекс.

 

Ребра     Ребра (2007 м) – одна з найвищих вершин Українських Карпат, у центральній частині хребта Чорногора. Південні схили Ребри – пологі ділянки (вкриті переважно травостоєм з щучника дернистого і біловуса), та крутосхили, вкриті криволіссям. Північні схили характеризуються крутими скелястими урвищами. Тут зростає ряд рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України: сосна кедрова, жовтозілля карпатське, наскельниця лежача, ломикамінь моховидний та ін.

 

Близнецы     Близниці (1883 м) – дві гори у східній частині масиву Свидовець у Ґорґанах (Українські Карпати, у межах Рахівського р-ну Закарпатської обл). Розміщені поруч і схожі за формою. Висота вищої (південної) вершини 1883 м. З півночі Близниці обмежені горою Драгобрат. Південні й західні схили пологі, східні – круто обриваються убік розширеного верхів’я долини – льодовикового шару із залишками морени й льодовикових озер. Складаються з піщаників, є прошарок вапняків. До висоти 1400 м – хвойні й букові ліси, криволісся, вище – полонини. Об’єкт туризму. Близниці відомі наявністю реліктової рослини – едельвейса.

Comments are closed.

Туристичний готельно-ресторанний комплекс "П'яте Колесо"
  • телефон:

    +38 097 234-4032
  • email:

    pyate.koleso@gmail.com